Sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 lijkt het internet er vol mee te staan: Fake News. Het begon allemaal bij ‘pizzagate’: een verhaal waarin de Amerikaanse Democratische partij ervan beschuldigd werd vanuit de kelder van een pizzeria kinderen uit te buiten voor seksuele doeleinden. Allemaal onwaar, maar met het gevolg dat de betreffende pizzeria onder vuur werd genomen door een iets te betrokken burger met een aanvalsgeweer.
Met nepnieuws bedoelen we het brengen van desinformatie als 'echt' nieuws met als doel het publiek doelbewust te desinformeren en te beïnvloeden. Dat dit in theorie een ontwrichtende werking op de maatschappij kan hebben is dus duidelijk. Maar is nepnieuws echt zo wijdverspreid en heeft het echt zo’n grote invloed als de media en de politiek het soms doen voorkomen? Of is het vele nieuws rondom nepnieuws voornamelijk het resultaat van een mediahype?
In het volgende filmpje leggen wij aan de hand van vier criteria, opgesteld door mediasocioloog Peter Vasterman, uit wanneer we kunnen spreken van een mediahype.